LONGITAL SUITA new CD and Tour

22.3. Košice SK | 23.3. Banská Bystrica SK | 24.3. Hlohovec SK + two guest appearances in Bratislava SK on 21.3. a 27.4.

LONGITAL : Shina - voc, bass, bow | Daniel Salontay -guit, bow, voc | Marián Slávka - drums, piano
THE QUARTET: Štefan Filas -violin | Milan Adamec - violin | Slavo Solovic - viola | Jozef Lupták - cello
SOUND: Martin Čema

Arrangements by Salovo Solovic

Tour details:

21.3. Bratislava SND Slovak National Theatre Talkshow with Adela Banášová (+For TA3 TV)
Longital Suita performs 3 pieces
info and presale: http://www.snd.sk/?program-9&predstavenie=trochu-inak-29&termin=8351

22.3. Košice, Kasárne Kulturpark
full show
info http://www.k13.sk/udalosti/longital-suita-koncert/
fcb event https://www.facebook.com/events/595068837312589/
vstupenky 7/10 EUR
presale https://goo.gl/g040NC
presale Slnko Records https://www.slnkorecords.sk/koncerty#id2760

23.3. Banská Bystrica, Záhrada
full show
infoweb http://www.zahradacnk.sk/4742/longital-suita
fcb event https://www.facebook.com/events/1262331150449480/
tickets 12/15 EUR
presale web Slnko Records http://www.slnkorecords.sk/koncerty#id2761
presale in person at the venue v Záhrade

24.3. Hlohovec, Empírové Divadlo
full show
infoweb http://www.mskchc.sk/_program.php
fcb event https://www.facebook.com/events/530507123793927/
Tickets 12/15 EUR
presale Slnko Records http://www.slnkorecords.sk/koncerty#id2759

27.4. Bratislava-Karlova Ves, Kamel (jubilejný koncert Dlhé Diely / Longital)
Longital Suita performs 5 pieces
details will by updated one month ahead

Video : https://youtu.be/2-sIT3pSXq4

Press photos: https://www.dropbox.com/s/db9zl7fq1acz2pq/Longital%20Suita%20Foto%20sele...
(autori fotiek sú uvedení v názvoch)

REVIEWS of Premiere confer in September 205, in Slovak and Czech media:

HUDBA.SK

Festival komornej hudby Konvergencie 2015 vo štvrtok otvorila bratislavská kapela Longital doplnená o sláčikové kvarteto. Kombinácia Šina, Dano, Marián a dvoje husle, viola a violenčelo sa postarali o naozaj magický zážitok.

sebavedomie, odvaha a radosť

Radosť je asi najvýraznejší pocit z celého koncertu. Uvoľnená kapela počas celého večera žartovala a očividne si užívala toto nové dobrodružstvo. Ten zážitok by ste si nemali nechať ujsť.

PRAVDA

V máji 2015 vydala skupina Longital, obohatená o bubeníka Mariána Slávku, album A to je všetko? s jedenástimi intímnymi skladbami vo zvláštnej, spirituálnej atmosfére, čo už k Longitalu akosi patrí. K pesničkám však teraz dodal skladateľ Slavo Solovic orchestrálne aranžmány upravené pre sláčikové kvarteto a skladby sa ukázali v novom rozmere, mohutnejšej, plnšej forme. Práve Solovic bol aj súčasťou kvarteta spolu s riaditeľom festivalu Konvergencie, violončelistom Jozefom Luptákom, huslistami Štefanom Filasom a Milanom Adamcom.

Divotvorné, živelné vystúpenie

Medzi hudobníkmi fungovala zvláštna chémia umocnená muzikantským rešpektom a ani drobné chyby krásy nezabránili publiku, aby prežilo výnimočný večer.

Na pódiu, a zdalo sa, že rovnako aj v publiku, panovala pozitívna nálada a hudobníci sa zabávali, hrali pre radosť, čo sa dalo čítať aj z tváre Jozefa Luptáka pri skladbe Na mori. Striedala ju pesnička Bránou, kde Shina vyzvala publikum na pokus o šamanský rituál prechádzania bránou. Na túto cestu sa diváci mohli dať strnúť búrlivými sláčikovými partmi a podobné emócie divého, dravého hudobného predvedenia prinieslo aj sólo Mariána Slávku pri pesničke A to je všetko, trieskal, hral, striedal bicie, klavír v rozorvanej harmónii.

MUZIKUS.CZ

Nový rozmer ukázali Longital v rámci úvodného koncertu festivalu komornej hudby Konvergencie v bratislavskom Mestskom Divadle P. O. Hviezdoslava. Kapela obohatená o bubeníka Mariána Slávku zahrala silný energický koncert spolu s autorom sláčikových aranžmánov Slavom Solovicom (viola), na violončelo zahral umelecký šéf festivalu Jozef Lupták a na husle hrali Štefan Filas a Milan Adamec.

FULLMOONZINE

Longital Suitu charakterizuje pět slov, kterými jsou radost, sebevědomí, odvaha, divokost a temperament. Tyto rysy vždy byly přítomné i v samotné tvorbě Longital.

MUSICPRESS.SK

Longital spolu so Solovicom, ktorý stál pri zrode ich predchádzajúcej skupiny Dlhé diely, nacvičili nadrozmerný projekt.

Čo sa týka samotných aranžmánov, Slavo Solovic, ktorý to mal všetko na starosť, sa nepridŕžal iba jedného modelu. Síce rešpektoval pôvodnosť kompozícií, no pridal im čosi navyše, čím vznikol zaujímavý novotvar. Nápevy slovenskej melodiky, prvky world music či nával akustického post rocku.

Solovic so sláčikovými partiami pridal na intimite a zároveň neubral na dynamike, ktorú tak poznáme z nahrávok Longital. Napriek tomu, že sa do projektu zapojilo sedem ľudí stále išlo o dôverné prepojenie medzi mužom a ženou. Najkrajšie sa to ukázalo v skladbe Bránou, kde pradivo hlasov splývalo a zároveň sa odrážalo od hladiny tohto vzťahu. Ale dôležitou súčasťou bol aj bubeník Marián Slávka. Každý jeho prechod, zvýraznenie doby potvrdilo, že jeho návrat do kapely je dobrým rozhodnutím. Mariánove zručnosti, charizma a utvorenie širokého dynamického pásma sa nedajú nahradiť.

Denník N

Projektu s názvom Longital Suita pomohol Jozef Lupták, riaditeľ Konvergencií. Ten už dlhšie zvažoval, že pozve aj túto skupinu, a keď sa objavila možnosť spojenia so sláčikovým kvartetom, dokonale to zapadlo do programu aj do celkovej dramaturgie tohto festivalu, ktorý ponúka najrôznejšie podoby komornej hudby vychádzajúcej z klasiky.

Kapela sa zaujímavo rozrastie, kvarteto ju pekne zvukovo dopĺňa. Keď nastúpi do bluesového podkladu v skladbe Vlak, hneď to pripomenie Different Trains od Steva Reicha. Takéto pohrávanie sa s postupmi či konkrétnymi citátmi iných skladateľov má Slávo Solovic rád.

Operaplus.cz

Fluidom koncertu bola živelnosť – prvá z charakteristických čŕt celého festivalu. Trio hudobníkov z Longitalu (basgitara a spev Šina, gitara a spev Daniel Salontay, bicie Marián Slávka) spolu so sláčikovým kvartetom zahrali to najlepšie zo svojej tvorby. Longital Suita - Konvergencie 2015 Koncert s podtitulom A to nie je všetko podľa ich najznámejšej piesne bol vhodne zvoleným otváracím podujatím. Klasickí poslucháči ocenili orchestráciu Slava Solovica, ktorý odviedol veľmi dobrú prácu; fanúšikov Longitalu a laikov klasickej hudby pritiahlo spájanie štýlov na ďalšie koncerty v rámci festivalu. V doprovodnom kvartete sa predstavili Štefan Filas, Milan Adamec, Slavo Solovic a Jozef Lupták. Z koncertu chce Longital vydať koncertné DVD, čo poteší všetkých, ktorí fúziu mestského artového popu a sláčikového kvarteta zmeškali.